Datum: 11-12-2018     Tijd: 19:52

Archief-Diverse

Archief item: 1006.speedbadminton

Speedbadminton

Speedbadminton is een spectaculaire variant van badminton. De sport is zeer geschikt om buiten te beoefenen. Zand, asfalt en gras zijn perfecte ondergronden om een potje speedbadminton op te spelen.
Speedbadminton is begonnen met de wens badminton buiten te kunnen spelen. De uitvinder hield niet van de beperkingen van de indoorlocaties en vond de lucht in sporthallen ondraaglijk. Hij ging allereerst op zoek naar een nieuwe shuttle: één die sneller en vooral aerodynamischer was dan de huidige shuttles. Na zeven jaar met ups en downs had hij de perfecte shuttle met een daarbij passend racket ontworpen. De klap op de vuurpijl is de mogelijkheid de shuttles te laten gloeien in het donker door kleine lichtjes in de kop van de shuttle te plaatsen.
Speedbadminton is een sport die makkelijk gespeeld kan worden doordat de regels door de spelers vrij te gebruiken zijn. Speedbadminton Nederland heeft de spelregels van speedbadminton nog badmintonspecifieker gemaakt en vastgesteld voor haar officiële nationale wedstrijden. Internationaal gezien zijn er enkele verschillen.
De toss
Alvorens aan de wedstrijd te beginnen slaat één van de spelers de speeder omhoog. De speler waar de speeder, als hij weer op de grond ligt, naar wijst mag aangeven welke keuze hij/zij maakt: het recht van beginnen met serveren (a) of de keuze voor een speelhelft (b). Indien degene die de toss wint, kiest voor keuze (a) dient de tegenstander te beslissen over keuze (b) en vice versa.
De service
De speler die heeft gekozen voor het recht om de eerste service te spelen begint met serveren. Deze speler mag drie keer serveren, waarna de service naar de tegenpartij overgaat. Beurtelings serveren de spelers drie maal achtereen (dit is één hele servicebeurt). Bij het begin van een nieuwe set begint de speler die in de voorafgaande set niet is begonnen met serveren een volledige nieuwe servicebeurt (drie maal serveren).
Serviceslagen
Het is mogelijk om een onder- of bovenhandse service te slaan. De onderhandse service wordt gespeeld vanuit het midden van het vak (denkbeeldige middenlijn) gezien in de richting van voor naar achteren. Het maakt niet uit of dit rechts of links in het vak is. De speeder wordt vanaf heuphoogte los gelaten om vervolgens een onderhandse service te slaan. De bovenhandse service wordt gespeeld van achter het vak. De serverende speler mag het speelveld pas betreden nadat de speeder is geraakt met het racket
De puntentelling
Een wedstrijd wordt gespeeld om twee gewonnen sets. De speler die als eerste 21 punten scoort, wint de set, vooropgesteld dat er een verschil van tenminste twee punten is ten opzichte van de tegenstander. Indien noodzakelijk moet de set doorgaan totdat dit verschil is bereikt. Bij de stand 29-29 vervalt het noodzakelijke verschil van tenminste twee punten en is degene die als eerste het 30e punt scoort, winnaar van de set.
Punten
Je scoort een punt bij de volgende situaties:
* bij een servicefout van de tegenstander;
* de speeder landt in het speelveld (inclusief de lijn) van de tegenstander;
* de speeder landt na een slag van de tegenstander buiten het speelveld (als een speler een ‘uitgeslagen’ speeder terugslaat zonder dat deze de grond heeft geraakt, gaat het spel gewoon door);
* de speeder is twee keer geraakt door dezelfde speler/team;
* lichaamscontact van de speeder met de tegenstander.

De puntentelling wordt door de spelers zelf bijgehouden. Bij onduidelijkheid of onenigheid over een zojuist gespeeld punt en toekenning ervan wordt het punt direct overgespeeld.
Wisselen van speelhelft
Om zo eerlijk mogelijke omstandigheden t.a.v. de wind, zon of andere externe factoren te creëren wisselen de spelers na elke gespeelde set van speelhelft. Bij een derde set wisselen de spelers na iedere 12 gespeelde (!) punten van speelhelft. Indien het totaal aantal punten opgeteld dus 12, 24, 36 of 48 punten is, wordt er van speelhelft gewisseld.
Speelveld
De afmetingen van een speedbadmintonveld zijn: 5,5 X 5,5 m. De afstand voor competitie tussen velden is 12,8 m. Er bestaan echter verschillende speeders. Met een langzame speeder ("funspeeder") kunnen de spelers op 8 meter afstand staan.
Dit veld kun je maken met de dopjes of linten, maar je kan ook op een tennisveld of volleybalveld (volleybalnet op 1.80 m hoogte) gaan staan.Zie afb. 1.
Het dubbelspel wordt gespeeld met 4 vakken. De vakken zijn net zo groot als de vakken van het enkelspel en liggen naast elkaar. Zie afb. 2.

Wil je meer weten over speedbadminton: kijk dan op www.badminton.nl