Datum: 23-09-2018     Tijd: 01:06

Archief-Diverse

Archief item: 1304.nsw

De Nationale sportweek

In de week van 21 t/m 27 april 2013 was er de nationale sportweek. Een sportweek waarin de verschillende sportverenigingen zich konden presenteren aan het publiek. Ook in gemeente Bronckhorst deden diverse sportverenigingen mee, zo ook de Hengelose Badminton Club.
Onze club wilde zich presenteren op dinsdag 23 april en hiervoor was een aardig programma opgezet. Om e.e.a. extra luister te geven waren de sponsoren van onze club uitgenodigd om deze avond mee te beleven. Het programma voor deze avond bevatte voor elk wat wils, voor jong en oud en een ieder daar tussen in.
De avond startte om 18.30 uur tot 19.30 uur met een instuif voor de jeugd. Naast de eigen jeugd waren hierop een flink aantal vriendjes en vriendinnetjes op afgekomen. Met in totaal 19 kinderen konden we er een leuke instuif van maken. De instuif, geleid door enkel seniorleden en de trainer, bestond uit 3 spelonderdelen en 1 training/wedstrijd. Eerst echter een "warming up" geleid door onze trainer. Warm worden met een soort van tikkertje. Het enthousiasme waarmee de jeugd hieraan deelnamen miste zijn doel niet.
Daarna werd de groep verdeeld in 4 kleinere groepen. In carrousel-vorm doorliepen de 4 groepen de spelonderdelen en training. Onder leiding van 3 seniorleden werden 3 spellen gespeeld waarbij getracht is de jeugd de basistechniek van het badminton bij te brengen. Snelheid, afstand, precisie zijn de aspecten die een rol speelden bij de spellen. De begeleider probeerde ondertussen ook nog aanwijzingen te geven om de toegepaste techniek enigszins te verbeteren.
Bij het 4e onderdeel "training en wedstrijd" onder leiding van onze trainer werd nog eens extra aandacht besteed aan het vasthouden van de racket en de slagtechniek.
Naast het aanleren van badmintontechnieken moest de instuif als geheel natuurlijk ook nog leuk zijn. Gezien de wijze waarop de kinderen hebben deelgenomen, is het vermoeden dat ook dat gelukt is.

Om 19.30 uur was het de beurt aan de senioren. Het aantal nieuwe gezichten viel misschien een beetje tegen, maar dat mocht de pret niet drukken. Een bijzonder onderdeel op deze avond vormde de demonstratie gegeven door 2 leden, Jan en Sara van een club uit de hoogste badmintonregionen, van BECA2000 uit Arnhem. Om ongeveer 20.00 uur waren zij aanwezig en lieten ons genieten van een stukje training en spel op hun niveau. Opvallend was ook het gebruikte hulpmiddel bij de training op snelheid. De aangever maakte gebruik van een plastic buis waarin de shuttles zaten die aan de onderzijde 1 voor 1 tevoorschijn kwamen. Geen handvol met shuttle die telkens op de grond vallen en daardoor de snelheid van het aangeven beperken. De geshowde trainingsvormen hadden dan ook een tempo waarvan HBC-ers 's nachts dromen. Ook een korte wedstrijd was onderdeel van de demonstratie.
Daarna konden de senioren het gedemonstreerde in de praktijk brengen, ook Jan en Sara van de club uit Arnhem speelden mee. Voor degenen die met of tegen deze spelers mochten spelen was soms dit een bijzondere ervaring. Hoe snel kun je op het verkeerde been gezet worden.

Al met al een leuke en bijzondere ervaring.